Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Μέρες του 1998 μέσα από τις πειραϊκές δημοσιογραφικές αναμνήσεις μου.


[Μια επιλογή των τότε δραστηριοτήτων μου..]


 
                                                                                Γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης. 


1 Ιανουαρίου 1998, ώρα 14.36. «Δημήτρη γειά σου, χρόνια πολλά, καλή χρονιά, πάλι σε ξαναπαίρνω τηλέφωνο δε σε βρίσκω εκεί πέρα, να είσαι καλά και του χρόνου, πολλά φιλιά, γειά σου». [Δεν ξέρω γιατί αντέγραψα τότε και φύλαξα αυτό το ευχετήριο τηλεφωνικό μήνυμα της μητέρας μου που έστειλε από την Κρήτη. Τώρα που το ξαναδιαβάζω, μου είναι πολύτιμο αφού είναι απούσα από τις 14 Δεκεμβρίου του 2002]
5 Ιανουαρίου 1998. Πέρασε από το ταχυδρομείο και συναντηθήκαμε, ο Αναστάσιος Παπάζογλου, γενικός γραμματέας της Αδελφότητας των Βιθυνών Νίκαιας, Γρεβενών 23.
8 Ιανουαρίου 1998. Παρέλαβα για να μοιράσω στους γνωστού μου δύο πακέτα ημερολογίων του Δήμου Πειραιά, με θέμα: Πειραιάς, Συλλέκτες και Ιστορία.
Σάββατο 10 Ιανουαρίου 1998. Ώρα 11.30 έως 13.00. Ακτή Μουτσοπούλου 66. Νικόλας Ντόριζας. 
Στο άνετο γραφείο του με μακέτες, σχέδια, γλυπτά, κεραμικά, έπιπλα και βιβλία είχαμε μια πρώτη γνωριμία και συζήτηση πάνω στη δουλειά και το βιβλίο του.
Το ίδιο βράδυ πήγα στην οικία του Στέλιου Μπινιάρη για τις τελευταίες διορθώσεις του κειμένου. 
Η Αδαμαντία όπως κάθε φορά είχε ετοιμάσει ένα καλό δείπνο..
12 Ιανουαρίου 1998. Μέγαρο ΟΛΠ. Πρόεδρος ο Γιώργος Κλαυδιανός. Έκλεισα ραντεβού μαζί του αύριο στις 11.00. Η φίλη Αννίτα Αναγνωστοπούλου μου έδωσε το ημερολόγιο ΟΛΠ 1998. Πίνακάς της βρίσκεται στο γραφείο του προέδρου του Δ.Σ. Θα παρουσιάσω το φωτογραφικό και ζωγραφικό της έργο.
Γκαλερί Η2Ο, οδός Αλκιβιάδου. Έκτίθενται αφίσες από τις ταινίες «Όσα παίρνει ο άνεμος», «Το πλοίο των τρελών», «Κλεοπάτρα». Φωτογραφίες από τα σινεμά ΔΕΛΦΟΙ και ΑΥΡΑ της Καλλίπολης των ετών 1960 - 1975. Κολάζ ηθοποιών από διάφορα βιβλία. Συνεχίζεται και η έκθεση του Μιχάλη Καλογήρου με έργα του. Ακολούθησε μπουφές.
[Από τον Μιχάλη Καλογήρου πήρα συνέντευξη στις 15.1.1998]
27 Ιανουαρίου 1998. Συνάντηση με τη Χαρούλα Σταθοπούλου, στη γραμματεία της Εταιρείας των Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιώς. Παρέλαβα φάκελο με έντυπα των εκδηλώσεών τους.
30 Ιανουαρίου 1998. Cavo dOro. Βασιλέως Παύλου 19 - 21. Συνεστίαση και κοπή πίτας της Φιλολογικής Στέγης. 6000 δραχμές το άτομο. Τραγούδι Γιάννης Πετρόπουλος, Ελένη Ροδά κ.ά. Ο Νίκος Κατσουλός μοίρασε στα τραπέζια το 2ο τεύχος του περιοδικού ΑΝΤΙ - ΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΣΚΕΨΗΣ ΛΟΓΟΥ ΤΕΧΝΗΣ. Είχα ήδη το πρώτο από τον συνάδελφο Παναγιώτη Φριλίγγο.
Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 1998. Ώρα 20.15 έως 00.30. Κώστας Θεοφάνους, Θανάσης Ζαφειρόπουλος, φαγητό στον Στέλιο Μπινιάρη. Βροχερή βραδιά. Σουτζουκάκια με χοντρά μακαρόνια, Lac de Roches Σαββατιανό. Ευρεία συζήτηση για Στάλιν, Τρότσκι, δουλεία στην αρχαία Ελλάδα, θρησκοληψία στο Βυζάντιο, τη μεγάλη πορεία του Μάο. Ο Μπινιάρης απήγγειλε το ΕΡΙΘΕΛΓΗ ΑΘ. ΒΑΡΔΑΜΑΣΚΟΥ (ποίημα για την πεθερά του!). Η γυναίκα του Αδαμαντία, τη ΘΑΛΑΣΣΑ, τον ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ. Ο Ζαφειρόπουλος τη ΔΑΣΚΑΛΑ, το ΛΑΧΕΙΟ. Μιλήσαν για τον Κώστα Σούκα (ανθρώπινοι χαρακτήρες στα έργα του) και τα οικογενειακά του, για τον Λεβάντα (επιφανειακός και καλός στις δημόσιες σχέσεις), τον Λιαρούτσο.
5 Φεβρουαρίου 1998. Η Μαριάνθη Κοτέα μου έδωσε το βιβλίο της Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ 
(η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι από την συλλογή μου) και τη μελέτη της ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ (δεν θα το έγραφε αν δεν λάμβανε υπ’ όψη της ως βάση ένα παλιό έντυπο του Δήμου Πειραιά του 1877 που της παραχώρησα, θαυμάζω τον τρόπο γραφής της, τον πλούτο των γνώσεων και τις διαπιστώσεις - συμπεράσματα που παραθέτει στα έργα της).
Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 1998. Τηλεφώνησα στην κ. Σταθοπούλου, θετικές οι κριτικές της για το άρθρο μου για το βιβλίο του Ντόριζα που εξέδοσαν. Πέρασα από το Μιχάλη Καλογήρου, κάναμε τις τελικές διορθώσεις. Μου δώρησε ένα χαρακτικό του, 1984, αντίτυπο 126/150. Πέρασα από το Ιστορικό Αρχείο, έρευνα για τις οδούς Ταχυδρόμου και Μαρίας Χατζηκυριακού που ζήτησε ένας συνάδελφος για σχολική εργασία της κόρης του. Επίσκεψη στο σπίτι του Σίμου Μιχαηλίδη, μιλήσαμε για το αρχείο του. 6ο Λύκειο Πειραιά, οδός Αφεντούλη. Συνομιλία με την κ. Τσεβά - Κορωναίου. Το βράδυ συμβούλιο στην Φιλολογική Στέγη. Απολογισμός εκδηλώσεων και σχεδιασμός των επόμενων. Επανακυκλοφορεί η δημοτική εφημερίδα ΠΕΙΡΑΙΑΣ.
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 1998. ΕΛΑΪΣ Α.Ε. Συνάντηση με την Μαρία Θρουβάλα,  υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων. Μιλήσαμε για πολλά, ειδικά για τα προσεχή πολιτιστικά σχέδια της εταιρείας (προβολή του Νέου Φαλήρου).
Γραφεία ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ. Για τα γενέθλια του Σωτήρη Σουκαρά, κοινό γεύμα όλη η ομάδα της εφημερίδας. Τηλεφώνησα στον Ντόριζα, με ευχαρίστησε για την παρουσίασή του στην στήλη μου ΧΡΟΝΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ. Το περιοδικό ΛΙΜΑΝΙ είχε ανάλογο εκτενές κείμενο της Καλλιόπης Δράκου. Το άρθρο μου για τον Καλογήρου άρεσε πολύ στην Ειρήνη Τζουρπάκη. Ο Θεοφάνους μου άφησε δύο φορές μήνυμα για τη Δευτέρα 23.2. που παρουσιάζεται το βιβλίο του Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ στο καφέ του Δημοτικού Θεάτρου. [Δεν πήγα...]
17 Φεβρουαρίου 1998. Αλκιβιάδου 229, 3ος όροφος. Γραφεία σωματείου ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ. Γράφτηκα μέλος και παρέλαβα το καταστατικό. Η πρώτη μου γνωριμία έγινε με την Λένα Τσατσάρου (κόρη της Ποτούλας Σταυριανάκου - Τσατσάρου) και την Άννα Πατεστή. [Τα χρήματα εγγραφής, 2000 δρχ. και 3000 η ετήσια συνδρομή, έδωσα στη Λένα στις 11.3. Για τον σύλλογο αυτό που εξακολουθώ να είμαι μέλος του, έχω πλήρες αρχείο, ειδικά όλη την σειρά του περιοδικού ΠΕΙΡΑΪΚΟ ΟΡΟΣΗΜΟ που εκδίδει]
Πέρασα από τη ΔΕΠΕΠ, Πύργος Πειραιά. Είδα το συμμαθητή μου Βρασίδα Φιλιππάκο. Πήρα τεύχη και γράφτηκα να λαμβάνω την δημοτική εφημερίδα ΠΕΙΡΑΙΑΣ. Για όσους το ψάχνουν, ο αριθμός τεύχους 69 
δεν κυκλοφόρησε ποτέ.
26 Φεβρουαρίου 1998. Λυκούργου 6 - 8, 4ος όροφος. Εφημερίδα ΠΕΙΡΑΪΚΟ 7ΗΜΕΡΟ του φίλου μου Γιώργου Αλεξάτου. Το πρώτο φύλλο βγήκε την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 1998. Θα συνεργαστούμε.
5 Μαρτίου 1998. Ιωνίδειος. Στέλιος Ντάντης, διδάκτωρ Θεολογίας με μάστερ στην Αρχαιολογία, υποδιευθυντής. Μου έδωσε το βιβλίο του «Ιστορικά του Μοσχάτου».
Καφενείο ΠΕΙΡΑΪΚΟΝ της οδού Ολυμπίας. Ο Θεοφάνους με την παρέα του το κατέστησαν ένα είδους φιλολογικού σαλονιού. Είδα τον μουσουργό Κώστα Παρασκευόπουλο. Το ίδιο απόγευμα ώρα 18.30: 
Ο Θεοφάνους με περίμενε στο καφενείο, πήγαμε απέναντι στην Γρ. Λαμπράκη 110, στην οικία Κώστα Παρασκευόπουλου. Ήπια ελληνικό καφέ, από τις σπανιες φορές στη ζωή μου. Μιλήσαμε για τη μουσική και για τα ανέκδοτα συμφωνικά του έργα. Με υπερηφάνεια μ’ οδήγησε στο εργαστήρι του: εκεί απλώνεται μια μεγάλη και ολοκληρωμένη κατασκευή σιδηροδρόμου με την πόλη τριγύρω του. Τα χαρτονένια σπίτια είναι έργο δικό του. Το ίδιο και η σύνθεση. Χτύπησε το κουδούνι. Κατεβήκαμε. Μας περίμενε ο Σπύρος Κουσουρής με τον Μπινιάρη, τη γυναίκα του και την οικιακή βοηθό τους. Ο Παρασκευόπουλος και ο Θεοφάνους κάθησαν πίσω, εγώ μποστά στη μέση ανάμεσα Κουσουρή και Μπινιάρη! Πήγαμε στη σχολή Saint Paul, αίθουσα τελετών της οδού Κουντουριώτου 229-231. Είχε εκδήλωση ο Οδοιπορικός Σύλλογος Πειραιώς για τα 70 χρόνια του. Κάθισα δίπλα στον Βαγγέλη Μαρίνο, πήρα τον αριθμό τηλεφώνου της κυρίας Στρουμπούλη. [Σημείωσα αρκετά για τη βραδιά εκείνη, όμως δεν είναι του παρόντος]
23 Μαρτίου 1998. Εργάτες γκρεμίζουν το ξενοδοχείο ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ με τις αξίνες. Πήγα στα εκπαιδευτήρια Πετράκη - Βαλσαμίδου. Σκοπός μου να συλλυπηθώ την κυρία Νίκη για το θάνατο της ιδρύτριας κυρίας Μαρίκας (1902 -14.2.1998).  Με υποδέχτηκαν με θέρμη. Στην εκδήλωση μνήμης που έκαναν οι μαθητές στον θεατρικό χώρο τους, χρησιμοποίησαν αποκλειστικά στοιχεία από το δικό μου κείμενο παρουσίασής της στην ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, 26.6.1997. Στο βιβλιοπωλείο - Πειραϊκές Εκδόσεις Σπύρου Κουσουρή ο Γιάννης Ζερμπίνης μου αφιέρωσε το βιβλίο του ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ.
25 και 26 Μαρτίου 1998. Κακοκαιρία. Ο άνεμος έριξε δένδρα στην οδό Τζανή. Η Ράλλειος που στεγάζεται στον 2ο όροφο στον Πύργο Πειραιά έκλεισε λόγω ψύχους.. Ο καθηγητής Θεόδωρος Καϊράκης είναι πολύ συζητήσιμος και επικοινωνούμε τακτικά.
1 Απριλίου 1998. Τηλεφώνησα στον Χρήστο Πανάγο. Δεν ακούει καλά, «είμαι μεγάλης ηλικίας..». Για ό,τι χρειάζομαι να απευθύνομαι στον Ηλία Ηλιόπουλο, διευθυντή οικονομικών μελετών του ΕΒΕΑ. Πράγματι είχαμε πολύ καλή συνεργασία.
6 Απριλίου 1998. Με τον Γιάννη Στεφάνου έχουμε συχνή επικοινωνία. Είναι εξάδελφος της αδελφής Αλμπέρτας. Εργάζεται φύλακας στην Αθήνα, στο ΑΤRIUM της Χαριλάου Τρικούπη.  Στις 27/3 μου είχε δώσει χειρόγραφες σημειώσεις (σε ένδεκα μικρές ενότητες) με πειραϊκές αναμνήσεις του.
8 Απριλίου 1998. Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αίθουσα Σάκη Καράγιωργα. Παρουσιάση του βιβλίου της Κοτέα για τη Βιομηχανική Ζώνη. Ήταν οι γονείς της και ο Δημήτρης Φερούσης. Προβλήθηκαν «Τα υδάτινα τοπία».
5 Μαΐου 1998. Τηλεφώνησε η Ροντήρη για την πρόοδο του Ινστιτούτου Ροντήρη. Μου έδωσε τον αριθμό τηλεφώνου του Θωμά Κινδύνη, είναι δάσκαλος θεάτρου, τον θεωρεί «διάδοχο» του πατέρα της. Με τις ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ετοιμάζει την ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ σε Βεάκειο, Ωδείο Πατρών, Λυκαβηττό. Στο Δημοτικό Θέατρο: Τμήμα Πειραϊκών Σπουδών Πειραϊκού Συνδέσμου και το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος. Θέμα «Ο Πειραιάς χθες, σήμερα, αύριο». Μίλησαν οι Μητροπέτρος, Κασιμάτης, Αγραπίδης, Λεούσης, συντονιστής ο δημοσιογράφος Κωστής Δήμτσας.
Τετάρτη 13 Μαΐου 1998. Πήγα στην εργασία μου το πρωί επειδή στις 18.00 είχαμε την επίσημη πρώτη γενική συνέλευση των μελών των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου. Στην αίθουσα του «μνημείου της Καλλιθέας» υπήρχαν αναψυκτικά και υπογράφαμε παρουσίες (άλλοι συμπλήρωναν αιτήσεις νέου μέλους). Αφού έγινε σύντομα ο απολογισμός, μπήκαμε σε τουριστικό λεωφορείο και μέσω της Ακτής Μιαούλη πήγαμε στην Ηετιώνεια. Ξενάγηση από τον Γεώργιο Σταϊνχάουερ και τον Γιάννη Πολυχρονόπουλο. Παρών και ο Χατζημανωλάκης. Συζήτηση με τον Ντόριζα για τις διορθώσεις στο βιβλίο του. Κυριάκος Περιμένης του ΟΛΠ και πολλοί γνωστοί. Περιήγηση στο χώρο των αρχαίων τειχών, στους Πύργους και την Πύλη. Αποκάλυψη της Τάφρου. Μελλοντικά σχέδια αξιοποίησης της περιοχής. Βρέθηκε λατομείο, φάνηκαν δάπεδα οικιών. Λάβαμε σε διαφανές κάλυμμα τέσσερις έγχρωμες φωτοτυπίες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Επιστρέφοντας πλησιάσαμε το σιλό και είδαμε τον χώρο που θα γίνει το νέο Υπουργείο Ναυτιλίας. Είδαμε αγκυροβολημένο το ΠΗΓΑΣΟΣ. Περασμένες 8 μ.μ. όταν φτάσαμε πίσω στο Μουσείο. Περπάτησα μέχρι το Δημοτικό με τον Παναγιώτη Μητροπέτρο. Είχε τελειώσει η συγκέντρωση υποστήριξης αποφυλάκισης του Λογοθέτη. Μέλη του ΚΚΕ μοίραζαν ένα απόσπασμα κειμένου από τον Ριζοσπάστη. Την επόμενη κυκλοφόρησε οκτασέλιδο παράρτημα της εφημερίδας ΠΕΙΡΑΙΑΣ του Δήμου με τίτλο «Κύμα συμπαράστασης στο Στέλιο Λογοθέτη».
Παρασκευή 22 Μαΐου 1998. Πρώτη διοργάνωση Γιορτής Άνοιξης ’98 στον Πειραιά, από το Σύνδεσμο Γυναικών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, στην πλατεία Αλεξάνδρας (ιδρύθηκε στα 1988 από τη δημοτική σύμβουλο Βαρβάρα Μανέτα).
Σάββατο 23 Μαΐου 1998. Ακτή Μιαούλη 10. Αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ. Έκθεση γλυπτικής του φίλου Μιχάλη Κάσση, από 18/5 έως 15/6. Ελλάδα και Έλληνες θεοί. Με ξενάγησε και συζητήσαμε πάνω στη δουλεία του (πέτρα, μεταφορά, σχεδίασμα, έμπνευση, δημιουργία). Στο βιβλίο εντυπώσεων έγραψα: 
«Στα χέρια σου η πέτρα βρήκε το ΔΑΣΚΑΛΟ της. Εμείς χαιρόμαστε στα έργα σου τη συνέχεια των αρχαίων ελληνικών γλυπτών, την πηγή που δε στερεύει της εθνικής μας θρησκείας». Το απόγευμα στην έκθεση στο Ζάππειο μέγαρο κατέγραψα κάποια κείμενα πειραϊκού περιεχομένου και τα δημοσίευσα.
26 και 27 Μαΐου 1998. .. Συνάντησα τη θεία μου Άννα κι ήπιαμε καφέ στο Brazil του Δημοτικού Θεάτρου. Εκεί είδα τον Παναγιώτη Χατζησταυράκη, δικηγόρο, να διαβάζει τη ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ έχοντας δίπλα του το βιβλίο του Δημήτρη Πιστικού «Ο άνθρωπος που ερχόταν από το νερό». Με παρέπεμψε στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά. Από τη γραμματεία πήρα δύο αντίτυπα του βιβλίου στα ελληνικά, την εφημερίδα και την πρόσκληση για την θεατρική παράσταση. Επικοινώνησα με τον Πιστικό και τον είδα στο γραφείο του, Κουντουριώτου 145 και Γεωργίου Α΄. Ήταν στο διπλανό γραφείο του Νίκου Δενδράκη. 
Ο χώρος είναι γεμάτος βιβλία. Πυρετός για την προετοιμασία, κλείσιμο ώρας αφίξης φωτογράφου στις αποψινές πρόβες με ενδυμασίες, χθες οι δοκιμές ήταν χωρίς αυτές. Ασχολήθηκε πολύ μαζί μου. 
Μου αφιέρωσε την έκδοση στα αγγλικά (400 αντίτυπα), μου έδωσε δελτία τύπου, την εφημερίδα, φωτογραφίες και δύο προσκλήσεις σε φάκελο.
28 Μαΐου 1998. Ιστορικό Αρχείο Δήμου Πειραιά, με τη Λίτσα Μπαφούνη.
Παρασκευή 29 Μαΐου 1998. ΕΒΕΑ, 5ος όροφος. Ο Ηλίας Ηλιόπουλος μου έδωσε τα βιβλία του Χρήστου Πανάγου και της γυναίκας του Paulette Dubaquier. Μετά πήγαμε στην οικία Πανάγου, στην οδό Πινδάρου. Πλούσια επίπλωση, πίνακες, βιβλία.. στο ιδιαίτερο γραφείο του, με υποδέχτηκε όρθιος. Συζητήσαμε ευχάριστα παρουσία και του Χρήστου Γ. Ανδρεάδη, φιλόλογου - ιστορικού για την οικογενειακή του κατάσταση, το παρελθόν του στον Πειραιά (Φρεαττύδα, βομβαρδισμός, κοινοί γνωστοί), γνωριμία με τη γυναίκα του στο πλοίο, το επόμενο βιβλίο που ετοιμάζει -περιμένει τη ζωγράφο να διαλέξει το εξώφυλλο. [Η πορεία της οικονομίας μας (παλιές προτάσεις σε νέους ρυθμούς), έκδοση ΕΒΕΑ 1998]
Το βράδυ στο ΑΚΡΩΡΙΟΝ με την οικογένεια Παρασκευόπουλου και τον Θεοφάνους.
Σάββατο 30 Μαΐου 1998. Πήγα για φωτογραφίες στο λυόμενο θέατρο της Φρεαττύδας για την αποψινή παράσταση. Στον σύλλογο ΔΙΟΓΕΝΗΣ ήταν ο Βενέτης και ο Πιστικός. Το βράδυ υπήρξε το αδιαχώρητο. 
Οι ηθοποιοί άλλαζαν τα ρούχα τους στο δωμάτιο του συλλόγου. Ο Χρήστος Πάρλας ανέβηκε στην αποβάθρα ερχόμενος με μια βάρκα. Την επόμενη μέρα, με θέα το εφήμερο αυτό θέατρο, κάθησα με τον φίλο Σπύρο Κατωπόδη στον Κριτσίλη και ήπιαμε τις μπύρες μας..
2 Μαΐου 1998. Πέρασα από τον Σωτηρίου. Ακόμα μια φορά μου διηγήθηκε στιγμιότυπα από την πολύχρονη ζωή του.. Αλλά όταν ο δρόμος με φέρνει και από τις «φωτοτυπίες» του Κώστα Ζήση, χαίρομαι να ακούω για παλιές ιστορίες. Έχει σπάνιες φωτογραφίες και έφτιαξε το αντίγραφο του Ρολογιού από ξύλο και πλαστικό. Το τελείωσε το 1996. Φωτογραφίες του έβγαλε ο Αλέξανδρος Καθαρόπουλος (είναι φωτογράφος στο περιοδικό «Εφοπλιστής»).
Μια ψηλή γυναίκα με παντελόνια διέσχιζε την κεντρική αγορά. Οι χασάπηδες κοίταζαν με θαυμασμό: 
- Το φάγατε το παιδί ρεεε! – Όλο κρέας!!!!
3 Ιουνίου 1998. Τηλεφώνησα στον Άκη Παράσογλου. Το ΛΙΜΠΕΡΤΥ σταμάτησε στο πέμπτο τεύχος.. Τηλεφώνησα στον Μεγαρίδη, (Οδωνυμικά Πειραιώς) για να μάθω νέα του. Τηλεφώνησα στην Μπαφούνη, 
η πρόσκληση για την έκθεση στο Κέντρο Τέχνης Καστέλλας με περιμένει στο θυρωρείο του Δημαρχείου. 
Με τη Σταθοπούλου, συζήτηση για το βιβλίο και τις διορθώσεις, της έδωσα τον αριθμό τηλεφώνου της Ροντήρη. Έστειλα φαξ στον Αλεξάτο να επικοινωνήσει μαζί μου.
Παρασκευή 5 Ιουνίου 1998. Απόγευμα. Κέντρο Τέχνης Καστέλλας (Καραγεώργη Σερβίας 3, πρώην οδός Κουμουνδούρου). Ίρις Κρητικού, Αλέξανδρος Στάνας. Με το πέρας των Ποσειδωνίων ήλθε και η Flavia-Nessi Γιαζιτζόγλου. Έκθεση με θέμα «Εμπορικές και ναυτιλιακές δραστηριότητες στο λιμάνι». Στο δώμα λειτουργεί bar της Jameson Mansion (Σχιστής 7), καθήσαμε και ήπια παγωμένο καπουτσίνο.
6 Ιουνίου 1998. Το πρωί στη Σαλαμίνα, το βράδυ στην έκθεση βιβλίου στο Πασαλιμάνι. Στο περίπτερο της Φιλολογικής Στέγης μίλησα με το Νίκο Σκιαδόπουλο, τον ιδρυτή του ΝΩΕ. Γενικά σε κάθε τέτοια έκθεση μου δίνεται - όπως και φέτος - η ευκαιρία να γνωρίσω ή να ξαναδώ πολλούς αξιόλογους ανθρώπους, ειδικά όλον τον πνευματικό κόσμο της εποχής μου. Κάποιος που πούλαγε ξηρούς καρπούς, φώναζε: 
- Το φρέσκο εκατό, ο άραψ, ο αράπης..
7 Ιουνίου 1998. Άγιος Χαράλαμπος Καστέλλας. Πατέρας Μελέτιος. Άκουσα μικρασιάτικα τραγούδια με βιολί. Πέρασα από την οικία Ανδρέα Πατσουράκου. Όλο και συγκεντρώνω περισσότερα στοιχεία. 
Με την κυρία Ιωάννα Πατσουράκου πήγαμε στο Κέντρο Τέχνης Καστέλλας. Καθήσα με γνωστούς μου στο bar (ήταν κι ο Μιχάλης Βλάμος), ο Σπύρος Μανουσάκης έβγαλε από την τσάντα του μια σπάνια πανοραμική φωτογραφία του Μικρολίμανου προς την έπαυλη Κουμουνδούρου. Είναι σπουδαίος συλλέκτης, όχι όμως μελετητής, οπότε το πολύτιμο υλικό απλώς φυλάσσεται, τίποτα δεν αξιοποιείται. 16 (μάλλον 18) πλαίσια της έκθεσης είναι από τη συλλογή του. Φαίνονται μέσα από ζελατίνα για να μη φωτογραφίζονται, είπε ότι είναι δική του περιουσία.. Για τα υπόλοιπα εκθέματα είχε αρνητική γνώμη. Εμένα μου άρεσε η πρωτοτυπία της κι έτσι έγραψα ένα άρθρο.  
Τρίτη 9 Ιουνίου 1998. Ήμουν πρωινός, πήγα στην ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ μετά τη δουλειά. Αγόρασα ένα λαχνό. Με τον αριθμό 16 κέρδισα μια τσιπούρα και λιθρίνια. Δεν τρώω ψάρια..)
18 Ιουνίου 1998. Στην έκθεση βιβλίου. Χατζημανωλάκης, η κόρη του Βαγγελίτσα συνοδευόμενη με την μητέρα της Μαίρη και την αδελφή της Γεωργία. Φάνης Κωνσταντινίδης, Χάρης Χρόνης, Νίκος Σκιαδόπουλος.
19 Ιουνίου 1998. Ρέντης, οδός Αλεξάνδρου Παπάγου. Οικία Νίκου Σκιαδόπουλου. Η σύζυγος Αλεξάνδρα Αρβανίτη, η κόρη τους Ευθυμία - Αλεξάνδρα. Συνέντευξη. Μου έδωσαν τεύχη του περιοδικού και των εκδόσεων ΝΩΕ, θεατρικά προγράμματα.
29 Ιουνίου 1998. Τελευταίο άρθρο (για τις καλοκαιρινές διακοπές μου) στην ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ. Αποχώρησε λόγω γάμου (5 Ιουλίου, Πεδίο Άρεως) η Μαρία Τσουβαλά. Μου έδωσε το πρόγραμμα του Α΄ Διεθνούς Συνεδρίου για την ιστορία του Αργοσαρωνικού. (Πόρος 26-29.6.1998). Από τον ξάδελφό μου Βασίλη Τσιλιβαράκο έλαβα το βιβλίο «Ο Πειραιάς και τα καράβια που αγαπήσαμε». Συναντήθηκα με την Μάρω Βουγιούκα και τον Βασίλη Μεγαρίδη στο ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ. Μου έδωσαν τα «Οδωνυμικά του Ναυπλίου» και τα «Οδωνυμικά, η σημασία των ονομάτων των οδών της Αθήνας» (Γ΄έκδοση) σε τρεις τόμους.
[Αν και συνεχίζονται οι διακοπές δεν σταματάω τις επαφές μου με διάφορα πρόσωπα. Η Βότση Αικατερίνη (οδός Κουντουριώτου) είχε οίκο ραπτικής στα 1936-1938 στον Α΄ όροφο του σπιτιού του εφοπλιστή Γεωργίου Δομεστίνη. Τον Αύγουστο του 1998 κατεδαφίστηκε το ιστορικό Baker στην οδό Τσαμαδού (έγραφε: ΣΗΜΙΤΟΠΟΙΕΙΟΝ ΑΠΟ ΤΟ 1932). Οι είσοδοι του Τινάνειου είναι κλειστοί, γεμάτος με σακούλες σκουπιδιών.. Με το συνάδελφο Αλέκο Γεράλη πήγαμε στις 26.8. στο σταθμό Αγίων Αναργύρων όπου μας δέχτηκε ο θείος του συνδικαλιστής Σταμάτης Λαγός, από τους Φίλους των Σιδηροδρόμων. Στις 28.8. κάθησα στο ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ με το γλύπτη Γιώργο Μέγκουλα και τη σύζυγό του. Μετέφερε το εργαστήριό του στην Κέρκυρα.. Έχει πλούσιο υλικό για τη δημιουργία του Λέοντος του Πειραιώς που στήθηκε στο Χατζηκυριάκειο. Τώρα ο τόπος είναι υποβαθμισμένος, με σκουπίδια, τελάρα, προφυλακτικά... Γύφτοι μένουν σε μια μάντρα του ΟΛΠ και στον υποσταθμό της ΔΕΗ.
4 Σεπτεμβρίου 1998. Τηλεφώνησε η Δέσποινα από την ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ για την επανέναρξη της συνεργασίας μας. Συναντήθηκα στο Δημαρχείο με την Κωστούλα Ροντήρη και καθήσαμε στο ΝΕΟ ΑΚΡΟΠΟΛ. Μου έδωσε δύο προσκλήσεις για το Βεάκειο της 6.9, ώρα 21.45 μ.μ. για την παράσταση της Ιφιγένειας εν Αυλίδι. Φυσικά πήγα. Το πρόγραμμα έκανε 1500 δρχ. Μυσταγωγία!
10 Σεπτεμβρίου 1998. Εθνική Βιβλιοθήκη, Παλαιά Βουλή, Βιβλιοθήκη της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Έρευνα για ένα άρθρο μου. [Ο Πρωτοελλαδικός συνοικισμός Κερατσινίου Πειραιώς. ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, 24 Σεπτεμβρίου 1998]. ΕΒΕΑ, ο Ηλιόπουλος με υποδέχτηκε ακόμα μια φορά με χαρά και πολλή συζήτηση. Το κείμενο για τα Λουτρά Βαλκάνια δημοσιεύτηκε στις 17 Σεπτεμβρίου. Οι διορθώσεις έγιναν στις 14.9. Άρεσε και δέχτηκα αρκετά τηλεφωνήματα. Προεκλογικές υποψηφιότητες πολλών γνωστών μου. Έλαβα έντυπα για την εκδήλωση 
«Τα λιμάνια στους αιώνες: Ιστορίες του λιμανιού, το Μουσείο θυμάται».
18 και 22 Σεπτεμβρίου 1998. Ναυτικό Μουσείο (βιβλιοθήκη). Συναντήσεις με τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο, συγγραφέα και επιμελητή του βιβλίου «Ο Πειραιάς και τα καράβια που αγαπήσαμε», 1997.
21 Σεπτεμβρίου 1998. Στην εφημερίδα όπως κάθε Δευτέρα για ενημέρωση - διορθώσεις και μετά, ώρα 12.30 μ.μ. στην ΕΛΑΪΣ ΑΕ, Εκπαιδευτικό Κέντρο Αθηνά. Το κτήριο ανήκε στον Νικόλαο Κανελλόπουλο, ιδρυτή το Κεραμεικού. Σε δωμάτιο, οι τοίχοι και το ταβάνι είναι όλοι καλυμμένοι  με ξυλόγλυπτα βυζαντινού ρυθμού (ψάρια, αετοί δικέφαλοι, κλιματίδες, παγώνια, λιοντάρια). Ψηφιδωτά με αγροτικές σκηνές, κάτω σιντριβάνια με πτηνά και ελάφια που πίνουν. Πάνω τους υπάρχουν θέσεις για πέντε φορητές εικόνες. Στο ταβάνι γράφει: Ο ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ. Σε ψηφίδες επίσης: ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ ΑΝ. ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΙΔΡΥΘΗ ΤΩ 1910. Λειτούργησε μπαρ. Έναρξη στις 12.50. Ομιλητές οι Μελίνα Θρουβάλα, Σπύρος Δεσύλλας, Νάνσυ Σελέντη, Μαρία Γρυπάρη, Νίκος Μέλιος, Ελένη Αναγνωστοπούλου. Διευκρινήσεις από την Λίτσα Μπαφούνη. Ακολούθησαν ερωτήσεις. 

Δόθηκε φάκελος με ενδιαφέροντα έντυπα, το βιβλίο «Νέο Φάληρο. Φωτογραφικό οδοιπορικό» και μια γκραβούρα του Le Roy, 1758. Μετά όλοι περπατήσαμε έως το Ιστορικό Αρχείο της ΕΛΑΪΣ για ξενάγηση. Η βραδιά έκλεισε με την πρέπουσα δεξίωση.
Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 1998. Τσίρκο Medrano στην Καραολή - Δημητρίου, Νέο Φάληρο. Είδα την παράσταση των 21.30.
25 Σεπτεμβρίου 1998. Ώρα 19.30. Εγκαίνια της έκθεσης «Νέο Φάληρο (19ος  - 20ος αιώνας).  Όψεις της ιστορίας της πόλης» στο Ιστορικό Αρχείο της ΕΛΑΪΣ. Μίλησαν: Θρουβάλα, Δεσύλλας, Αναγνωστοπούλου, Κωτσοβίλη, Κασιμάτης. Πλούσια δεξίωση με μαγνητοφωνημένα τραγούδια για τον Πειραιά. Επαφές με αρκετό κόσμο.
Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 1998. Ναυτικό Μουσείο. «Ιστορίες του λιμανιού, το Μουσείο θυμάται». Προβολή διαφανειών και ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου με έμφαση στα πειραϊκά εκθέματα. Ο φίλος μου Κωνσταντίνος Παϊζης - Παραδέλης μου ζήτησε να συναντηθούμε σύντομα. Συνέχισα στο Μέγαρο του ΟΛΠ, αίθουσα εκδηλώσεων. Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας του Πειραιώτη Χρήστου Λάζου (είχε γίνει και στη Θεσσαλονίκη). Έκθεση ζωγραφικής υπαλλήλων ΟΛΠ, αναδρομή φωτογραφιών του λιμανιού. Ζωγράφοι, η φίλη Αννίτα Αναγνωστοπούλου και ο αγαπητός Κυριάκος (Κούλης) Περιμένης.
Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 1998. Μεσημέρι στην πλατεία Κοραή και στο Δημοτικό Θέατρο. Γερανοί του Δήμου παρουσία καναλιών, αστυνομίας και του Λογοθέτη κατεβάζουν τα αεροπανό.
Τέλη Σεπτεμβρίου 1998. Προεκλογικές επισκέψεις σε εκλογικά γραφεία υποφηφίων. 28.9, στου υπ. δημάρχου Σπύρου Δριμυλή. Υπεύθυνη των δημοσίων σχέσεων είναι η Χρυσούλα Αξυπολίτου. Άκουσα διάφορες προτάσεις και μελλοντικά σχέδια.
1 Οκτωβρίου 1998. Ευγένεια Κερατσινίου. Οικία Δέσποινας Ασιατίδου, θέλω να γράψω άρθρο για τον πατέρα της Αθανάσιο Ασιατίδη. Είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο Νίκο Παναγιωτόπουλο από τη Χοχλαστή Γαργαλιάνων Μεσσηνίας και που πολιτεύεται στο Δήμο Αριστομένους. Μου μίλησε για άλλα παλιά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της περιοχής. Με την ευκαιρία που βρισκόμουν κοντά, έκανα μια περιήγηση στο νεκροταφείο της Ανάστασης..
[Δυσκολεύομαι τι να μεταφέρω εδώ, είναι τόσα πολλά.. επίσης κάποια δεν δημοσιεύονται, διατηρώ το απόρρητο της εμπιστευτικής κοινωνικής και πολιτικής πληροφόρησης]
Οκτώβριος - Νοέμβριος 1998. Για τις εκλογές της 11 και 18 του Οκτωβρίου έγραψα ήδη στο άρθρο μου «Ήθη και έθιμα δημοτικών εκλογών 1998», ανάρτηση στο blog, 11 Μαΐου 2014.
Από 31.10 έως 14.11 έφυγα διακοπές στην Κρήτη, έτσι για να ηρεμήσω..
Ύστερα, επέστρεψα δριμύτερος. Επικοινωνία με τον Ηλιόπουλο, στις 19.11 του έδωσα στο ΕΒΕΑ τη δημοσίευση σε δύο συνέχειες
του «Χρήστος Θ. Πανάγος. Ένας Πειραιώτης επιχειρηματίας και επιμελητηριακός παράγων του 20ού αιώνα» πρώτο μέρος, 22.10,  δεύτερο μέρος, 29.10, ετοίμασα τα άρθρα «Η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά 
Η ΟΜΟΝΟΙΑ» (φύλλο της 5.11) - έχουν εκλογές στις 22.11, είμαι μέλος από τον Ιανουάριο του 1983, πρόεδρός της είναι ο Γιώργος Ουρανός - και το «Δημοσθένης Βουτυράς. 40 χρόνια από το θάνατό του» (φύλλο της 26.11, όταν πήγα στην εφημερίδα για τη σελιδοποίησή του στις 20.11 έβρεχε πάρα πολύ).
Τρίτη 24 Νοεμβρίου 1998. Πέρασα από το ΜΙΕΤ, Μενάνδρου 52, 1ος όροφος, ο ιστορικός και φίλος Βάσιας Τσοκόπουλος μου έδωσε τη Β΄ έκδοση του βιβλίου του για τον Πειραιά (σε 1000 αντίτυπα). 

Το παρουσίασα με τίτλο «Πειραιάς 1835 - 1870. Η ελληνική πόλη της βιομηχανίας» στις 3 Δεκεμβρίου 1998.
25 Νοεμβρίου 1998. ΔΕΗ Νέου Φαλήρου. Ο εκπαιδευτής Γιάννης Βάρδας (εργάζεται ήδη 28 χρόνια) με ξενάγησε και μου έδωσε έντυπα για το Εκπαιδευτικό Κέντρο. Προϊστάμενος είναι ο Ιορδάνης Χρυσανθίδης.
[Δημοσιεύτηκε ως «Ο Κεντρικός Ατμοηλεκτρικός Σταθμός και το Εκπαιδευτικό Κέντρο της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο» την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 1998]
30 Νοεμβρίου 1998. Τρεις εκδηλώσεις στην πόλη: Σύνδεσμος για την προστασία του περιβάλλοντος Πειραιά, Δημοτικό Θέατρο. Έδιναν δωρεάν το 
CD Rom και το βιβλίο «Πειραιάς, η θαλασσινή πύλη της Ελλάδας».
Μετά τις 19.00, εγκαίνια των νέων αιθουσών του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά. Παρόντες οι Σημίτης, Βενιζέλος, Μπεντενιώτης, Καλός, Σουμάκης, Λογοθέτης, Χατζημανωλάκης, Μέγκουλας, Θεοφάνους, Φερούσης, Σωτηρίου κ.ά. Ανεβήκαμε στις αίθουσες με τα νέα εκθέματα, βγήκαμε στον αύλειο χώρο του αρχαίου θεάτρου. Αγορά του οδηγού του Μουσείου, 2600 δρχ. Φυλλάδια και αφίσες. [Έγραψα άρθρο που κυκλοφόρησε στις 10.12].
Πίσω στο Δημοτικό Θέατρο, έκθεση ζωγραφικής - γλυπτικής μελών Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά (πρόεδρος ο Άγγελος Βογάσαρης). Ήταν οι Στέλιος Λογοθέτης και Δημήτρης Κρητικός. 

- Είμαι Λογοθετικός! είπε ο φίλος Άγγελος.
3 Δεκεμβρίου 1998. Ο Φάνης Κωνσταντινίδης μου έστειλε το βιβλίο του «Εκεί ψηλά, στα Σφακιά».
Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 1998. Πνευματικό Κέντρο Αγίου Νικολάου Νίκαιας. Παρουσίαση του βιβλίου της Αρχοντίας Παπαδοπούλου «Η ΑΤΤΙΚΗ ΝΙΚΑΙΑ» από τον Γιάννη Καψή. Μας εξήγησε πώς προέκυψε το εξώφυλλο: Το πορφυρούν χρώμα του Βυζαντίου και της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας. Το ρόπτρο που χτυπήσαμε για να μπούμε στην καινούργια πόρτα (στη Νίκαια του Πειραιά).
18 Δεκεμβρίου 1998. Το μεσημέρι, ετοίμασα γρήγορα και σελιδοποίησα το τελευταίο άρθρο της χρονιάς για την ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ με θέμα «
Τα Χριστούγεννα των παιδιών του κρύου [Βγήκε την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 1998].
Το βράδυ στην αίθουσα της Φιλολογικής Στέγης. Τα μέλη του Συμβουλίου και άλλοι επώνυμοι σε αναμονή της άφιξης - όπως συνιθίζουμε - του νέου Δημάρχου Χρήστου Αγραπίδη που τελικά δεν ήλθε.. Τουλάχιστον διασκεδάσαμε, ήπιαμε κρασί και αναψυκτικά, φάγαμε κεφτεδάκια, ψωμάκια με τυρί, ταρτάκια με γαρίδες και χαβιάρι, πολλά γλυκά.
Δεκέμβρης 1998. Έστειλα κι έλαβα πολλές ευχετήριες κάρτες. Ο Παναγιώτης Δριτσάκος μου έφερε μεταξοτυπία έργου του Αλέξη Βερούκα (εκτός αρίθμησης, με υπογραφή του) για τον Πειραιά. 

Η ΕΛΑΪΣ μου δώρησε κοντυλοφόρο σε συσκευασία και δελτάριο με ευχές από τη Θρουβάλα. 
Παραμονή Χριστουγέννων το βράδυ πέρασα από το καφενείο της οδού Ολυμπίας, πήρα τον Θεοφάνους και με τον Κουσουρή πήγαμε στου Μπινιάρη. Ο Θεοφάνους είχε κέφια και με την βοήθεια του οίνου μας μίλησε για τα «κουσούρια» παλιών Πειραιωτών. 
Η Αδαμαντία Μπινιάρη έχει την ίδια ηλικία με το Θεοφάνους (1919). Τελείωσε το Μικτό 4ο της Δερβενακίων στα 1938.
28 Δεκεμβρίου 1998. Το πρωί πέρασε ο Μιχαηλίδης από τα ΕΛΤΑ και μου έδωσε ευχετήρια κάρτα, την ίδια με αυτήν του Μπινιάρη! (έχει πέραση κάθε χρόνο μέσω της αλληλογραφίας το πακέτο «Ζωγραφική με το στόμα»). Συμβούλιο της Φιλολογικής Στέγης για προγραμματισμό εκδηλώσεων. Με το αυτοκίνητο της Σκαράκη πήγαμε στο Αρχοντικό του Σωτήρη (Βούλγαρη 128β) για να δούμε αν ο χώρος είναι κατάλληλος για τις εκδηλώσεις μας. Ωραία η διακόσμηση αλλά για λίγους σχετικά καλεσμένους αφού είναι σε δύο ορόφους. Εδώ φτιάχνονται ωραία ντολμαδάκια.. Χωρίζοντας, με χαιρέτησε ο Χατζημανωλάκης με τα λόγια: - Εύχομαι τα πάντα σου καλά! Τυπώνεται το βιβλίο του για το Χατζηκυριάκειο. Η πολυκατοικία Γεωργίου Β΄και Λουκά Ράλλη ανήκε στο Νεζερίτη, τύπο που στην είσοδο πούλαγε εφόδια για το στρατό. Τα παιδιά τον κορόϊδευαν, του ζήταγαν μια οκά αυγά κι εκείνος τους πέταγε μεταλλικά ζύγια..

Αντιγράφτηκε από το ημερολόγιό μου στην Αθήνα (Πατησίων και Πελλήνης), στο διάστημα από 8 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου και δόθηκε για ανάρτηση στις 3 Αυγούστου 2014.   

 






    
     
         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου