Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Αναμνήσεις και σχόλια με τον φακό παλαιών φωτογράφων.


                                                                             Ερευνά και γράφει ο Δημήτρης Κρασονικολάκης.

Εξαντλώντας το ενημερωτικού, τουριστικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος σημαντικό φωτογραφικό υλικό των δεκαετιών 1950 - 1960 που βρίσκεται στον Πειραιά, στην βιβλιοθήκη του φίλου Παναγιώτη Δριτσάκου  - κράτησα μόνο κάποιες φωτογραφίες που αφορούν στο Πάσχα για να τις παρουσιάσω τον Απρίλιο του 2018 - ταξιδεύουμε από την Πάτρα στην Ολυμπία κι από εκεί στα νησιά (ειδικά στην Τήνο) και τέλος σε ατακτοποίητα θεατρικά δρώμενα. Από την επόμενη φορά θα επανέλθω στην πειραϊκή κανονικότητα, χωρίς πλέον να αποκλείω την εμφάνιση ετερόκλητων φωτοειδησεογραφικών, οικογενειακών ή γενικών φωτογραφικών θεμάτων που θα τυχαίνει να βρίσκω ή να μου διαθέτουν φίλοι. 




Πάτρα. Ο παλιός φάρος στον μόλο του Αγίου Νικολάου.  Πρώτη αφή στα 1858 (ξύλινος), σημειώνεται ότι καταστράφηκε από καταιγίδα και χτίστηκε στα 1878 (πέτρινος). Τα χαρακτηριστικά του φωτός του φάρου ήταν: Λευκό σταθερό εναλλάσσον προς μια παρατεινόμενη αναλαμπή λευκή. Ο λιμενοβραχίονας  επισκευάσθηκε στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας 1970  και έτσι ο φάρος δεν υπάρχει πλέον. Στο βάθος το βουνό της Αιτωλίας Βαράσοβα (εκεί τοποθετείται η πόλις Χαλκίς: Ιλιάδα Β΄, 640 «Χαλκίδα τ’ αγχίαλον»). Την φωτογραφία δημιούργησε το ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ «ΕΝΩΣΙΣ».







Ολυμπία. Το τουριστικό ξενοδοχείο. Φωτογραφία του Σπύρου Μελετζή. Στην Ολυμπία υπήρχε παλαιό κτήριο - ξενοδοχείο της εταιρείας ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΣΠΑΠ), αναγέρθηκε όταν έφτασε εκεί ο σιδηρόδρομος (η κατασκευή της γραμμής κυρώθηκε με τον νόμο ΑΩΜΘ της 30.5.1890), το οποίο δανειοδότησε ο ΕΟΤ για να ανακαινισθεί στα 1951.  Στα 1957 έγινε προσθήκη νέας πτέρυγας. Αρχιτέκτονας: Αικατερίνη Διαλεισμά. Το μεν ξενοδοχείο νομίζω έγινε Συνεδριακό κι Εκθεσιακό Κέντρο, η δε πτέρυγα στεγάζει τα γραφεία  διοίκησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Στα 1963 και 1966 ο αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης σχεδίασε τα Β΄ κατηγορίας Μοτέλ Ξενία Ολυμπίας Ι και ΙΙ. 







13 Οκτωβρίου 1968. Παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Στυλιανού Παττακού, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και λοιπών αυτοκέφαλων ορθοδόξων Εκκλησιών, τελέστηκαν τα εγκαίνια της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων, δίπλα στην Μονή Παναγίας Οδηγήτριας Γωνιάς. Φωτογραφία ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΤΥΠΟΥ «Η ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ». 







Τήνος. Πιστοί ανηφορίζουν προς τον ναό της Παναγίας Ευαγγελιστρίας γονυκλινείς ή κρατώντας λαμπάδες. Φωτογραφία χωρίς ένδειξη εκδότη και χρονολογία.  







Τήνος. 15 Αυγούστου 1955. Οι ιερείς έξω από την εκκλησία της Παναγίας ξεκινούν για την περιφορά της εικόνας. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΝΕΑ ΑΦΟΙ ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΥ. 







            Τήνος. Η περιφορά της εικόνας της Παναγίας. 
            ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΝΕΑ AΦΟΙ ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΥ. Φωτογραφία χωρίς χρονολογία.







 

Τήνος. 15 Αυγούστου 1955. Πιστοί - υγιείς και ασθενείς - περιμένουν γονατιστοί κατά γης την περιφορά πάνω από αυτούς της εικόνας της Παναγίας. Όργανα της τάξης τούς βάζουν σε σειρά. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΝΕΑ ΑΦΟΙ ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΥ.








Τήνος. 15 Αυγούστου 1955. Η περιφορά της εικόνας της Παναγίας. ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ.







Τήνος. Η περιφορά της εικόνας της Παναγίας. ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ (ΜΑΡΤΟΓΛΟΥ - ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ - ΦΛΩΡΟΣ - ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ). Φωτογραφία χωρίς χρονολογία.








 
Σίφνος. Καμάρες. Φωτογραφία του Παύλου Μυλώφ. Αριθ. 5749. Προσφορά του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.








Πάτμος. Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου. Φωτογραφία Γιάννη Σκουρογιάννη. Προσφορά του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. 






 

 

Κως. Το αρχαίο Ωδείο. Ανασκάφτηκε επί ιταλοκρατίας (στα 1929) από τον  αρχαιολόγο  Luciano Laurenzi (1902 - 1966). Φωτογράφος Νίκος Κοντός. Ο γιος του Κωνσταντίνος Κοντός (γεν. 1964) ασχολείται με την αρχιτεκτονική φωτογραφία.








 

                     Κάλυμνος. Σπήλαιο. Φωτογράφος Νίκος Κοντός. ΠΡΩΤΕΩΣ 50 – Π. ΦΑΛΗΡΟΝ. 







             Παράσταση Ορέστεια του Αισχύλου. Η φωτογραφία δεν μας δίνει περισσότερες πληροφορίες.






















Οι τέσσερις αυτές φωτογραφίες δεν δίνουν στοιχεία για την θεατρική παράσταση που αναφέρονται. Στην πίσω όψη υπάρχει μόνο το όνομα ANNEMARIE HEINRICH και μια διεύθυνση στο Buenos Aires. Έτσι εδώ αναγνωρίζουμε την γερμανίδα ANNEMARIE HEINRICH (1912 - 2005) που έζησε στην Αργεντινή κι αναδείχθηκε σε επιφανή πολυβραβευμένη φωτογράφο (γυμνά, πρόσωπα, τοπία κλπ.) ειδικά στα πορτραίτα καλλιτεχνών θεάτρου (τραγουδιστές, ηθοποιοί, χορεύτριες τάνγκο, μπαλαρίνες ), προσωπικοτήτων ραδιοφώνου, κινηματογράφου, της πολιτικής και άλλων. Φωτογραφίες της κόσμησαν εξώφυλλα περιοδικών και βρίσκονται σε συλλογές μουσείων. Παντρεύτηκε στα 1939 τον συγγραφέα Ricardo Sanguinetti (ψευδώνυμο Alvaro Sol) και έκαναν δυο παιδιά, την Alicia και τον Ricardo Sanguinetti που ακολουθούν το ίδιο επάγγελμα σε πιο εξελιγμένο επίπεδο (φωτογραφίες με θέμα την γαστρονομία, την μόδα, τα προϊόντα και την παραγωγή βιβλίων).  









   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου